tisdag 15 november 2011

Min superlätta svampkorg!



Måste visa min egentillverkade superlätta svampkorg, fungerar riktigt bra även fast den ännu är på prototypstadiet. Förra tisdagen begav Karin och jag oss ut i svampskogen där det fortfarande finns gott om svamp, väldigt mycket av stora fina trattkantareller, även vanliga kantareller och svart trumpetsvamp som dock var på upphällningen så man fick nöja sig med de finaste exemplaren.
Men min nätkorg höll bra för 5,7 kg och handtaget var skönt att hålla i, ett sådant som är tänkt till att använda till plastkassar. Kostnad: 20:- för nätkasse, 0:- plastkabel som låg och skräpade och 0:- för handtaget som sonen fått som reklam. Så jag känner mig riktigt nöjd!
Att jag sedan har världens bästa svampkompis kan jag ju inte sticka under stol med, vi kan traska en hel dag i skogen utan större problem och får vi skoskav så byter vi skor ;-)) och när man sedan får hela hennes svampkorgsinnehåll så man kommer hemsläpandes med 11,5 kg... Jo, det tog sin lilla tid att rensa så hon visst vad vad hon gjorde. Tack Karin nu är svampförrådet fyllt! Nu klarar vi oss, även om det blir torka i svampskogen nästa år.

söndag 30 oktober 2011

Fantasifull skulptur!



Konstnärinnan bakom denna fina skulptur heter Margot Hedeman född 4 dec 1915. Studerade vid Konstakademin i Stockholm 1946 - 51. Hon har skapat en lång rad skulpturer i offentliga miljöer. Skulpturen som står i Vällingby Centrum är i brons och invigdes 1968 men då stod den även på en en större rund sockel, när den kom bort vet jag ej, kanske i ombyggnaden av centrumet.
En sak är dock säker.. alla barnen älskar att klättra på denna skulptur och det tycker jag är rolig.. ja, ni kan själva se hur blanksliten den är.
När jag hade min senaste utställning i Trappans konsthall så kom faktiskt Margot Hedeman tillsammans med vårdare (hon fyller snart 96 år) och tittade på utställning och skrev i min bok, jag tyckte det var väldigt trevligt att få träffa henne och berätta att jag alltid har gillat hennes skulptur i centrumet, vilket gladde henne.

Ananassalvia

Ananassalvia (Salvia elegans) är en art i kransblommiga växter.

Måste visa er en bild på min ananassalvia hur fint den blommar 
sedan jag plockade in den i stugvärmen. Vilken fin röd färg!

torsdag 20 oktober 2011

Prickig cykelsadel!


Visst är den fin den prickiga cykelsadeln.. nej det är inte min men jag skulle gärna vilja ha en sån på min cykel, funderar dock på att måla prickar på min kära postisram.. den börjar se lite sliten ut i färgen så en liten uppfräschning skulle inte skada.
Kan ni tänka er förra veckan såg jag en prickig motorcykel, röd med vita prickar.. ja den såg exakt lika ut som cykelsadeln. Tyvärr kunde jag inte fotografera den.. satt själv bakom ratten.

onsdag 19 oktober 2011

La Culture - Cèst Moi!


La culture - cèst moi! Kulturen - det är jag! Ja så heter denna fina gris som står på torget i Kungsängen. Grisen uppfördes 1989 i Lausanne, Schweiz, av Carl Fredrik Reuterswärd som 1992 donerade den till Upplands-Bro kommun i samband med invigningen av det förra kommunhuset i Tibble. På skylten på sockeln står det att det är en "Gåva av HSB till Upplands-Bro kommun 1992". För övrigt har jag inte lyckats med att hitta någon större information om denna gris.
Grisen har för övrigt alldeles nyligen genomgått en uppfräschning så den ser extra ny och fin ut.
Ja, så vill ni klappa den grisen så får ni bege er till Kungsängens centrum!

tisdag 18 oktober 2011

Kan någon förklara!



 Häromdagen tog jag en långsvampprommenad in i Hansta naturreservat och tro mig eller ej.. men dessa föremål hittade jag mitt i skogen, i alla fall den översta mojängen vad det nu är.. man undrar ju hur kom den dit.. är det något flygplan som tappat en viktig motordel.. eller?? (Barkarby flygplats ligger alldeles intill, numera nerlagt, flygverksamheten startade 1913 och stängdes första juni 2010).

Den undre bilden vilket jag kom fram till är en motorhuv från en bil, hittade jag uppe på Astrid Lindgrens berg (Hon fick berget uppkallat efter sig eftersom hon på 1980-talet engagerade sig i kampanjen "Rädda Hansta", som gick ut på att få medborgare att adoptera träd för att undvika att dessa fälldes inför en planerad exploatering av Hansta). Motorhuven då.. hur hamnade den där..? Jag stod länge och funderade, kan det vara så att några har haft grillfest där uppe på berget och använt huven som grill, för den ser ju faktiskt bränd ut. Synd bara att de inte orkade släpa den tillbaka från berget.. men de kanske tänker ha flera grillfester.. eller är jag helt fel ute?

torsdag 29 september 2011

Testpilot Nokia J

Nu har ni chansen att försöka bli testpilot på Nokia J, ett headset utan sladdar och med läcker design och dessutom verkar det väldigt lätt att använda. http://www.youtube.com/watch?v=-rXurvrEh1o
Själv har jag ett headset med sladdar, Sony Ericsson MW600 som jag aldrig lyckas med att få propparna att sitta kvar i öronen fast jag använder de minsta propparna, har väldigt trånga hörselgångar plus att jag alltid lyckas med att fastna med handen i sladden så de åker ut, mycket irriterande när man behöver ha sina händer fria till annat och så störs jag av ljudet som sladden åstadkommer när man vidrör den
Så det skulle vara roligt att få testa ett headset utan sladdar och dessutom med en dösnygg design.  Men jag är lite orolig för att det inte ska sitta kvar i örat, skulle aldrig våga köpa ett utan att ha provat först om det verkligen sitter kvar i mina trånga hörselgångar. Snacka om välfärdsproblem.. sånt här behövde aldrig vikingarna bekymra sig över.. men å andra sidan så hade de nog andra problem som var värre. ;)
 http://smartsontestpilot.se/nokia-j/bli-testpilot/

Mera prickar!



Denna lilla söta prickiga tjej hittade jag på Strömbron i riktning mot Kungsträdgården i dag, inte nog med att hon gilla prickigt hon verkar gilla kaniner också.. precis som jag!


Dessförinnan hade jag varit på en liten gallerirunda i Gamla Stan och på Österlånggatan 10 hittade jag en schalbutik http://www.lomanli.se/ med en jätte trevlig innehavare, redan i skyltfönstret såg jag halsduken jag ville ha, så valet gick fort och lätt. Vi hade en trevlig pratstund och när jag skulle gå sa hon: " Jag tycker du är så trevlig så jag vill gärna ge dig en present" (Kan ni tänka er!) och så hämtade hon 3 st schalar och jag fick välja en av dem, så det blev den ljusrosa Pashminaschalen i kashmir och silke. Helt underbart mjuk och skön! Vilken dag!
Nej hon hade inga stora, pricka schalar.. bara en pytteliten! Om ni undrar!

onsdag 28 september 2011

tisdag 13 september 2011

Gatukonst!


Detta är väl gatukonst om något! Hittade detta på Tellusborgsvägen. Någon har spillt ut färg på trottoaren, sedan har  någon annan haft fantasi nog att se bilder i detta färgspill och förstärkt dem med en tuschpenna. Sånt här gillar jag! Kreativt!

måndag 12 september 2011

Prickig sommar!

Oj! Vilken prickig sommar det har varit! Den började med att jag fick två stycken fina prickiga muggar av min kompis Lotta från Umeå som kom på besök. Jag tror jag har sett det mesta i prickigt denna sommar, linnen, klänningar, väskor, laptopfodral, plånböcker, stövlar, kollegieblock, ja, allt vad man kan tänka sig har varit prickigt, skulle kunna rabbla upp en hur lång lista som helst.. t.o.m. prickiga bilar, tre stycken har jag sett.. den ena en vit skåpbil med stora gröna prickar (och jag vet var den bor). Tyvärr har jag ej kunnat fotografera dessa prickiga bilar, då jag själv suttit bakom ratten.. men vänta bara.. en dag så kanske... får väl gå hem till den grönprickiga.

torsdag 8 september 2011

Testpilot Findus lättpanerade fiskfiléer!

Testade för ett tag sedan Findus Green Deli. Jag är en stor älskare av curry så valet blev lätt.. Indian Curry.. så klart! Wokade dem snabbt i en panna slängde även ner en färsk röd paprika och i med nypillade räkor.. Mums.. det blev riktigt gott!! Har gärna frysta grönsaker, ärtor och brytbönor i frysen men Green Deli kommer nog att bli en liten favorit i fortsättningen när man vill tillaga något snabbt, enkelt och gott när tiden är knapp.
Nu hoppas jag att jag även får testa Findus lättpanerad fisk, den kan säkert bli en god kombination till Green Deli.  Varför inte pröva du också!
 http://smartsontestpilot.se/findus-lattpanerad-fisk/bli-testpilot/

tisdag 30 augusti 2011

Snart tillbaka!

Jodå, jag stötte på Karljohan med liten kompis!
Oj! Det blev en lång semester från datorskrivandet! Men först ska jag vara kattvakt en vecka och så måste jag ägna lite (läs mycket) tid åt de små rara svamparna i skogen, kanske träffar jag på Karljohan. Även om det regnat lite för lite här och svamparna lyser med sin frånvaro så får jag glädja mig åt att få andas den sköna höstluften och åt skogspromenaden med medhavd termos och macka.
Vi kanske ses i barr och lövskogen!

tisdag 21 juni 2011

Sommarsolståndet!

Sommarsolståndet, den tidpunkt som solen står som högst på himlen, inföll i dag.
Exakt klockan 13.28 på eftermiddagen nådde solen zenit över Kräftans vänkrets i Sahara. Årets längsta dag är ett faktum.
Redan i morgon blir dagen något kortare då solskivan börjar dra sig mot Stenbockens vänkrets på södra halvklotet. Då är det dags för personer som är hemfallna åt mörka tankar att börja deppa. Snart är det vinter igen.

Nej,nej! Jag tänker inte börja deppa! Njut av sommaren kära vänner!


 

söndag 19 juni 2011

PRICKAR!!!

Är det någon som kan det här med mönster och färg så är det väl Gudrun Sjödén! Med denna omlottklänning på stan :-) så skulle man inte kunna smyga sig fram.. med den måste man bara sträcka på sig och ta plats.
Vill ni kolla på hennes JUBILEUMSKOLLEKTION gå in på
http://www.gudrunsjoden.com/se/vip/anniversary

söndag 12 juni 2011

Astrid Lindgren - Mors lilla lathund



Mors lilla lathund sa:
Du må tro, jag jobbar bra,
fastän vet du vad;
inte just i dag,
jag gör det helst en annan dag.
Mors lilla lathund sa:
ingen kan så bra som jag,
men tycker du som jag,
tycker du som jag;
så gör jag det en annan dag:
Tra-la-la-la-la-la
i morrn då ska jag knoga
hela dess långa dag,
ja, oj, oj, oj, vad jag ska gno.

Ja och för ser du, därför så måste jag
ta det väldigt lugnt idag,
jo för just i dag
går det inte bra,
jag gör det helst en annan dag:
Tra-la-la-la-la-la
i morrn då ska jag knoga
hela dess långa dag,
ja, oj, oj, oj, vad jag ska gno.
Ja, för se du mors lill lathund sa:
jag gillar att jobba bra
men tycker du som jag
tycker du som jag,
så gör jag det en annan dag. 

onsdag 8 juni 2011

Utflykt till Roslagen i Nils Ferlins fotspår

Denna gamla ask står utanför Länna gamla prästgård, förmodligen lika gammal som gården.


Guide i tidsenlig klädsel.


Väggmålning inne i prästgården.


Här har nog lagats en hel del mat genom åren.


Lite information!


Länna kyrka
Takmålning.


Fin skulptur i kyrkan.


Modell av roslagsskuta, rospigg, sandkil. Det mest vanliga fraktfartyget på sent 1800-tal till tidigt 1900-tal i svenska kustvatten. Användes främst till transport av ved.


En fullriggare hänge också på väggen i kyrkan.


Sjöräddningen mätt och belåten efter god lunch.
Här intog även vi en god lunch bestående av nystekta strömmingsflundror och potatismos.


Syrenen blommade och måsen vilade sig i skuggan på skorstenen medan den njöt av utsikten över Furusundsleden.




Sjöräddningens förtöjning.


Bussresans guide och trubadur Monika Lilja spelade dragspel, gitarr och sjöng tonsatta texter av Nils Ferlin. Resans deltagare bestod av pensionerade "postisar" m. fl. Trevligt var det i alla fall! Och tur hade vi också, för hade vi varit där två dagar senare 28/5 så hade vi kunnat få en helikopter i huvudet, den störtade i närheten av Penningby, Länna utanför Norrtälje. Två personer ombord omkom.

torsdag 26 maj 2011

Trevliga prickar!

Idag har jag varit på en väldigt trevlig heldags bussutflykt i Roslagen i Nils Ferlins fotspår, den avslutades med en timmes uppehåll i Norrtälje för egen tid som jag ägnade mig åt att kolla in några konstutställningar, inte mycket att hänga i julgranen men väl ute på gatan träffade jag dessa genomtrevliga grabbar. Tack grabbar för att jag fick fotografera er, ni är rena rama konstmästerverket, ni räddade min dag.. jag fick min dagliga dos konst! Tyvärr glömde jag bort att fråga vad de heter. 

söndag 22 maj 2011

onsdag 18 maj 2011

Gammaldags Filmjölk

Nu kommer en ny fil "Gammaldags Filmjölk" som jag gärna vill testa, säkert en fil som jag kommer att gillar, den ska ha en fetthalt mellan 3,8 - 4,5%  (jag avskyr lättfil) och vara krämig, så det låter lovande.
Tänk på slutet av 60-talet och början på 70-talet jobbade jag på Trafikresturanger på tågen, då köpte jag alltid filmjölk i Östersund, flera liter varje gång och transporterade ner till Stockholm. Jag har nog testat filmjölken i hela landet och ingen har kunnat göra filmjölken så god och krämig som Östersunds mejeri, filen i Boden var inte så tokig heller. Så nu hoppas jag att Arlas nya fil är något åt det hållet. Så den som väntar på något gott väntar aldrig för länge... eller vad de nu brukar säga... för visst kan man få vänta för länge!
Du kanske också vill testa! Gå in på denna länk och anmäl dig!
 http://smartsontestpilot.se/arla-gammaldags-filmjolk/bli-testpilot/

måndag 16 maj 2011

"Frigörelse"

Stellan Kristensson föddes i Bohuslän 1937, 1957 kom han in på Konstfackskolan i Stockholm och dog 2007 i Salem. Jobbade som Art director, konstnär, formgivare, illustratör och lärare på konstskolor. Han har gjort många omslag till böcker av kända författare, kart och läroböcker, ca 2000 bokomslag har det blivit.
Denna tavla fick jag som ett byte för en rölakanmatta som jag vävde till honom. Det är mycket symbolik i denna målning. "Kvinnans frigörelse".. hur hon spränger armeringsjärnen för att bli fri.. och vad sägs om den lilla kontaktlådan i fruktens kärnhus. Ja ni kan säkert fantisera och hitta mera.. lite måste man ju lämna till betraktaren också. Det är en tavla som man kan titta länge på, man tycker bara bättre om den ju längre man tittat. Sa jag att den är målad 1973, stor är den också 100 x 73 cm.

Har ni kollat in.. tavlan är ju full av prickar!!  

lördag 14 maj 2011

Filmrecension


Ja, nu har jag sett filmen och tyvärr kom den inte med några överraskningar inte hellre så många skratt som jag hade väntat mig. Inte någon film som sätter något större avtryck efter sig, alldeles för förutsägbar inget större djup.
Men vill man ha en trevlig feel-good familjefilm eller slå ihjäl 108 min tillsammans med ett glatt gäng så kan jag rekommendera den. Jag som har svårt att sitta still lyckades dock se hela filmen utan att springa och hämta något, ett bevis för att den inte var långtråkig + stor mysfaktor på sonen (21 år) som jag såg filmen tillsammans med, som dessutom tyckte att filmen var helt ok.
Vill ni läsa vad andra tycker? Gå in på denna länk!

fredag 13 maj 2011

Hängrumpa

Text skriven av solen efter att ha läst artikel i Aftonbladet


Jag lär inte fixa någon fast rumpa till midsommar
men jag är inte orolig, den lär inte ramla av och
inte tänker jag betala fem kronor för att få veta
"10 övningar som ger stjärten ett lyft."
En kvinnorumpa sägs falla 13-15 centimeter under
en livstid, i alla fall inte så lågt så man kan
göra en klackspark med den... synd...
man skulle kunna ha rätt så kul...
Att svaga rumpmuskler kan orsaka problem i
ländryggen och hållningsproblem det kan jag köpa
men att fixa rumpan tills det är badtemperatur i
svenska vatten... vad är det för mening med det?
Innan man hunnit blinka så är det höst igen och
ingen lär ju se min rumpa därunder i det grumliga 
vattnet.

"Back To Black"

Är det fler än jag som älskar svarta jeans men blir stör på att de så snabbt blir gråa med ljusa ränder fast man vänder dem ut och in innan man tvättar, utan blekmedel. Nu hoppas jag att jag får testa detta och förhoppningsvis få färgen tillbaka på mina jeans. Någon fler som vill testa?
 http://smartsontestpilot.se/nitor/bli-testpilot/

tisdag 10 maj 2011

"Logdans"

Måste visa min fina tavla som jag vann 2009 som medlem i Spånga Konstförening. Visste ni att Harry Martinsson bodde i Spånga och var med och startade Spånga Konstförening 1948 med bla konstnärerna Harald Östergren och Oscar Paul. Medlemsavgiften var då 10 kr per år, nu är den 200 kr per år.
Denna fantastiska tavla är gjord av en konstnär som heter Lizbet Lagerström som bor och är verksam på Orust, hon gör helt underbara tavlor gjorda i helt vanlig sten och ibland även snäckskal som i denna.
Gå gärna in på hennes hemsida och läs men glöm inte att titta på hennes webbgalleri på hennes fina tavlor, de är inte så stora, av förståeliga skäl så blir de ju tunga av sten, min lilla väger 420 gr 15 x 24 cm.

Rysk Yoghurt

Som yoghurt älskare så kan man ju inte missa tillfället att få testa Lindahls Rysk Yoghurt. En god Tzatziki till salladen eller äta som den är t.ex. en klick yoghurt i soppan. Den Grekiska och Turkiska Yoghurten har man ju ätit men Rysk Yoghurt det har jag bara ätit i Murmansk (1979 tror jag det var) och då fick jag den till en soppa som var väldigt smaklös och intetsägande innan jag upptäckte att de ställt fram en skål med yoghurt och vips.. så var det som om någon farit fram med ett trollspö över soppan och den smakade fantastiskt med en klick yoghurt i.
Är det fler som vill testa så gå in på denna länk och gör ett försök ni också!

http://smartsontestpilot.se/lindahls/bli-testpilot/

måndag 9 maj 2011

Utvärdering!

Ja, nu har jag testat nya Grandiosa minipizza X-tra allt Calzone med kebab!

Min förväntningar: Inte så stora då mina erfarenheter sedan tidigare varit att brödet oftast känns svampigt och degigt.

Första intrycket: Förpackningen såg lovande ut, bilden tilltalande. Första besvikelsen var när jag öppnade förpackningen, men så är det ju med de flesta produkter, bilden lovar mer än innehållet.

Under testets gång: Gick snabbt att värma i micron 2 min 15 sek, luktade helt ok när jag öppnade förpackningen men sedan sjönk mina förväntningar som redan var låga. När jag började äta undrade jag var fyllningen var, fick skära mig fram till 1/3 av pizzan, där hittade jag  all fyllning som dock var god, den smakade extra bra med de tuggor som jag fick med en bit pepperoni, men sedan tog fyllningen slut och resterande 1/3 var bara hårt torrt bröd.

Slutomdöme:  För mycket torrt bröd i ändarna, den skulle vinna på om fyllningen var mera jämt fördelad i hela pizzan. Synd att det ska vara så svårt att få fram något gott bröd till de frysta pizzorna, svampiga, degiga eller som nu torrt och i den ena änden riktigt hårt. Nej det blir nog inget som jag kommer att köpa, så länge som det är bara 1/3 som går att äta och då är det ingen prisfråga.

torsdag 5 maj 2011

Life As We Know It

Hej alla filmälskare nu har ni chansen att bli Testpilot! Ni får filmen Life As We Know It hemskickad på premiärdagen och förbinder er endast att dela med er av era åsikter om filmen på gemensam blogg.
Som filmälskare så har jag gjort ett försök, så nu är det till att vänta och se om det dimper ner någon film i brevlådan. 300st söker de.. så chansen är ju inte så stor.. men vem vet...

onsdag 4 maj 2011

Sjukt bra konst!

"Roma" av Matti Haupt. Skulptur i marmor, 1938. I korridor på väg mot hiss B.

"Body & Soul" av Fredrik Wretman. Skulptur i patinerad brons, 2002. Vid huvudentrén.

"Utsikt från Glasbruksgatan 25" av Mona Huss Walin. Oljemålning, 1972. I korridor mot Onkologen. Bilden något beskuren, jättestor tavla.

Ibland när jag jobbar har jag mina pausar förlagda vid Södersjukhuset, inte alls så tokigt.. lite för kort bara, 15min. Där finns allt, fina toaletter, resturang, kiosk och på vardagarna på förmiddagen står de och säljer "ta med mat" i entrén, bra om man missat att ta med sig mat till jobbet.
Men det bästa av allt är att man hinner med en snabb liten konstrunda, för de har "Sjukt bra konst"!

Gå en egen konstrunda
Om du vill gå en egen konstrunda eller hitta till enskilt konstverk kan du få vägledning av kulturförvaltningens informationsblad med kartor. Det finns informationsblad om bland annat Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge och Solna, Norrtälje sjukhus, S:t Görans Sjukhus, Södersjukhuset, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Danderyds sjukhus och Södertälje Sjukhus. Info.bladen finns i informationen på resp. sjukhus.
http://www.webbhotell.sll.se/Kultur1/

Sjukt bra konst
För tillfället pågår en utställning "Sjukt bra konst" med ett urval av konst som finns på våra sjukhus, på Stockholms läns museum i kulturhuset Dieselverkstaden i Sickla. Men ni får skynda er på för den pågår bara t.o.m. 15 maj 2011.
http://www.stockholmslansmuseum.se/

"Pricken över livet"

Vilken underbar sida jag har hittat! Inte nog med att den heter Pricken över livet, den är helt underbar för alla oss prickar här i universum som gillar ord. Sveriges största ordspråkssamling på nätet.

"Livet.se är sidan för alla som älskar kloka ord, citat och underfundiga ordspråk. Hit är du inbjuden för att vältra dig i ordstäv, aforismer, talesätt och vettiga visdomsord!".
http://www.livet.se/ord

tisdag 3 maj 2011

Snön lyser vit på taken...


..och inte ens tomten är vaken. Vad är detta!!..  Det ska väl inte vara aprilväder i maj, här vaknar man och tittar ut och snön vräker ner i stora flingor.. men tyvärr hann det avta något innan jag fick fram kameran. Får nog sätta på mig tjockfleecetröjan idag. Är det meningen att man ska huttra in sommaren?  Brrrrr...

söndag 1 maj 2011

Prickig pläd


Det är någon som har fattat att jag gillar prickar :-) och inte vill att jag ska frysa... den kommer att komma väl till pass i den svenska sommaren.  Tack Lena!

lördag 30 april 2011

Testpilot Green Deli

Har anmält mig som testpilot på Findus Green Deli. Tycker själv att det ser riktigt fräscht och gott ut, jag älskar gröna ärtor och brytbönor, kan sitta och pilla i mig ett helt paket med djupfrysta ärtor (inte de små ärtorna) något tinade så klart. Det ska bli kul att testa Green Deli.. ser ut som om det är något som jag kommer att gilla, snabbt och enkelt när man är i tidsnöd och hungrig.
Är det någon annan som vill testa? Gå in på..
 http://smartsontestpilot.se/findus-green-deli/bli-testpilot/

fredag 29 april 2011

Trekanten



Här vid sjön Trekanten i Liljeholmen intog jag min medhavda lunch idag, synd bara att rasten var så kort hade gärna lunchat längre men ratten väntade. När jag har delat eller längre rast så hinner jag även gå ett varv runt sjön, händer även att jag går en vända bort till Vinterviken men då måste man ha en delad tjänst.